Inapoi la servicii si tarifeInstalare Sisteme de operare Constanta

Sistemul de operare este o colectie de programe esentiala pentru functionarea unui calculator. Practic, sistemul de operare reprezinta mijlocul prin care utilizatorul acceseaza resursele calculatorului (unitati de stocare, placi de interfata audio, vido, retea, etc.) si "comunica" sistemului de calcul comenzile dorite. Dupa instalarea sistemului de operare se pot instala alte aplicatii, programe, jocuri sau pot fi testate functionalitati ale calculatorului.

Exista sisteme de operare cu interfata tip text (comenzile se introduc la o linie de comanda) sau cu interfata grafica (utilizatorul foloseste mouse-ul sau alte dispozitive de intrare pentru a indica spre diverse butoane, meniuri si alte elemente grafice).

Alegerea unui sistem de operare trebuie facuta in concordanta in primul rand cu scopul in care va fi folosit sistemul de calcul respectiv, apoi cu resursele hardware ce ii pot fi puse la dispozitie (tipul procesorului, memoria si spatiul pe hard-disk sunt cateva dintre cerintele ce se analizeaza la alegerea unui sistem de operare).

Sistemele de operare moderne recomandate sunt:

Linux/Unix
– nu este necesara licenta de utilizare
– este din ce in ce mai utilizat, dar nu are inca o raspandire foarte mare
– este indicat pentru calculatoare cu rol de server (Internet, e-mail) sau protectie (firewall, proxy, router) data fiind orientarea sa spre securitate si Internet

Windows XP/Vista/7/8.1
– dupa o perioada de testare este necesara licenta de utilizare
– foarte raspandit (peste 80% din piata)
– indicat pentru statii de lucru si utilizatori casnici

Instalarea sistemului de operare este un proces nu foarte simplu sau rapid, dar extrem de necesar.

Cand este cazul de instalare sau reinstalare a sistemului de operare?

La achizitionarea unui PC sau  laptop nou, fara un astfel de sistem, pentru ca diferenta de pret este destul de mare, cand se doreste instalarea unui sistem de operare mai nou , de exemplu Windows 8.1, sau cand PC-ul sau laptopul  incepe sa se miste din ce in ce mai incet. In acest caz nu trebuie neaparat upgradat PC-ul/laptopul , este posibil sa fi trecut mult timp de la ultima reinstalare si PC-ul sa nu mai functioneze la fel de bine ca la inceput. De vina pentru acest aspect sunt virusii si instalarea/dezinstalarea incompleta a unor programe.

Pentru performanta maxima a PC-ului sau a laptopului va recomandam sa apelati cu incredere la Service PC Constanta pentru serviciile de Instalare/ Reinstalarea/Schimbarea sistemului de operare.

Inapoi la servicii si tarife